Sanjalec psihoanalitik

 

Sanje nam lahko prinesejo pomembna sporočila in uvide iz nezavednega sveta, če jim znamo prisluhniti. Psihoanalitični psihoterapevt sanje razume kot dragocen material. Vsebujejo lahko (prepovedane) želje in namere, bojazni, čustva in nasploh doživljanja, ki se jih sicer v budnem življenju slabo zavedamo ali pa sploh ne. Sanje nas skušajo nagovarjati. Še posebno tiste, ki se nam živo vtisnejo v spomin in ostajajo z nami skozi dan ali celo leta. Če smo v stiku z njimi, na nas učinkujejo zdravilno saj krepijo našo intuicijo. V mnogih plemenih so si sanje razlagali v krogu v skupini in iskali pomene. Freudova in Jungova psihologija bazirata na spoznanjih iz sanjskega sveta. Pravzaprav še danes ne vemo točno kaj sanje so, vemo pa da so del naših življenj.

 

Tu so navodila za tiste, ki bi se radi iz sanj več naučili o sebi.

1. Zapišite si sanje na list papirja tako kot bi jih pripovedovali psihoanalitiku, brez cenzure in olepševanja. Bodite pozorni na asociacije in ideje, ki se vam porajajo ob pisanju predvsem pa bodite v stiku z občutki, ki se vam ob pisanju scen porajajo. Dovolj je tudi, če si sanje enostavno prikličete v spomin. Tiste pomembne se nam tako ali tako same vračajo.

2. Dovolite si razložiti sanje. Ne bojte se, da si stvari izmišljujete, le pustite domišljiji prosto pot. Skušajte izhajati iz čutenja! Vzemite si čas, ne hitite.

3. Zapisane sanje preberite še enkrat. Najbolje kasneje čez dan, lahko tudi čez teden, čez leto mesec. Opazili boste, da imajo lahko drugačen pomen oz boste dobili na iste sanje druge asociacije. Potem bodite v stiku še s tem in samo pustite, da domišljija in občutki delajo svoje. Ne iščite na silo razlag.

 

Dober način dela s sanjami je tudi preko meditacije oziroma vodene imaginacije. To pomeni, da si vzamete čas, si prikličete sanje v spomni, oživite občutke iz sanj, potem pa se skušate s osebami in simboli iz sanj pogovarjati in razvijati sanje naprej. Za podrobnejši postopek si na youtubu poglejte vodeno aktivno imaginacijo po Jungu.

Podoben proces se dogaja na uri psihoanalitične psihoterapije, pa naj oseba govori o sanjah ali čemurkoli že. Včasih ljudje kar med pripovedovanjem poiščejo smiselne povezave, včasih pa to delo skupaj s sanjalcem opravi psihoanalitik.

 

 

SLOVAR SANJSKIH SIMBOLOV (najbolje, da imate svoje asociacije in občutke o slikah v sanjah! Se mi pa zdita spodnji slovar in avtor zaupanja vredna)

Dream Dictionary

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja