KAJ JE PSIHOTERAPIJA

Psihoterapija je metoda zdravljenja skozi katero psihoterapevt pomaga človeku, da bi zaživel bolj mirno, smiselno in polno življenje. Psihoterapija je zdravljenje skozi pogovor oziroma skozi odnos. Psihoterapevt je v odnosu z drugim kar se da sprejemajoča, objektivna in ne-obsojajoča oseba. Tak odnos človeku omogoča, da se uspe spremeniti doživljanje sebe in sveta in spremeniti svoj način življenja.

Psihoterapija je znanost o zdravilnem človeškem odnosu in vključuje mnogo različnih ved in praks - od razvojne psihologije (teorija navezanosti in teorija objektnih odnosov), biologije (povezava med živčnim sistemom, možgani in organi), religije, filozofije, antropologije, kvantne fizike (Jung, intuicija, sinhroniciteta) in praks kot so meditacija, joga, čuječnost. Predvsem je psihoterapija ljubeč odnos, ki promovira (duhovne) vrednote kot so sočutje, spoštovanje, sprejemanje, strpnost, zaupanje, zdrave meje, disciplino in vztrajnost.

POGOSTI RAZLOGI ZA OBISK PSIHOTERAPEVTA

 • Nezadovoljstvo s svojim življenjem,
 • Iskanje smisla v življenju,
 • Kronična tesnoba, depresija, osamljenost,
 • Težave v odnosih (partnerskih, družinskih, v službi),
 • Krize (ločitve, izgube, kriza srednjih let)
 • Nejasna identiteta - 'večno iskanje sebe',
 • Težave s samopodobo in samozavestjo,
 • Občutek praznine in neizpolnjenosti,
 • Psihosomatske težave, motnje hranjenja, psihoza,
 • Težave v spolnem življenju, nezvestoba,
 • Strah pred ljudmi, nastopanjem in druge fobije,
 • Kronična obolenja,
 • želja po večjem razumevanju sebe in po bolj polnem življenju.

 

PSIHOANALITIČNA PSIHOTERAPIJA

Psihoanalitična psihoterapija v sebi združuje klasično psihoanalizo in sodobne psihodinamsko usmerjene psihoterapije. Bistvo oziroma temelj vsakega psihoanalitičnega zdravljenja pomeni ozavečanje nezavednega materiala. Na ta način postopoma in sistematično sproščamo ujeto energijo ( ki je v čustvih, miselnih prepričanja in v telesni napetosti), ki nam jo primanjkuje za dejavno spremembo na bolje. Nezavedno se kaže skozi proste asociacije (nefokusirano pripovedovanje, kjer se spontano odpirajo različne teme) skozi telesno govorico, sanje, spodrsljaje in tudi simptome. Ko ima človek posluh, čas, pozornost in varnost, bo sčasoma vse povedal in vse zaupal oziroma pokazal tudi kako se pred ranljivimi vsebinami ščiti in brani  pred sabo in pred drugimi. Pokaže svoje zidove in druge obrambe (recimo manipulacija, odklop, ignor, itd.), da ne bi prišlo spet do nepravega odziva in nerazumevanja (psihična travma). Tako nezavedno ustvarjamo odnose polne nerealnih pričakovanj in zahtev na eni strani, in bojazni na drugi. Ta prenosni material psihoterapevt interpretira vseskozi psihoanalitično psihoterapijo.

KAKO JAZ DELAM

Tako, da se pogovarjava. Jaz vas malo več poslušam kot pa vi mene. Moja naloga je, da vam sledim in da vas razumem. Ko oba veva po kaj in zakaj ste prišli, sva že na dobri poti. Morebitni simptomi in težave, ki vas pripeljejo k meni, bodisi tesnoba, depresija, druge motnje ali kaj bolj specifičnega, niso nekaj, kar je napačno ali narobe ali pa bi bilo potrebno takoj in zdaj odstraniti. Sčasoma večina njih izzveni, ne da bi se z njimi direktno ukvarjala. Ključno orodje psihoanalitične psihoterapije je v predelavi destruktivnih vzorcev v odnosih, ki smo jih prevzeli in jih prenašamo na druge. Pri tem pomembno vlogo igra čas, ki ga potrebujete, da jih ozavestite. Psihoterapija je proces in traja od nekaj mesecev do nekaj let, odvisno od narave vaše stiske in vaše želje po bolj kvalitetnem življenju.

UVODNO SREČANJE

Uvodna srečanja so namenjena spoznavanju narave vaše stiske in oceni koristi od psihoterapije. Po treh uvodnih urah dobite občutek kako jaz delam pa tudi malo več vpogleda in razumevanja kaj se vam dogaja. Če se strinjava, da nadaljujeva z delom, skleneva dogovor o sodelovanju.

KOMU JE NAMENJENA PSIHOANALITIČNA PSIHOTERAPIJA

Psihoanaliza ali pa psihoanalitična psihoterapija je namenjena osebam, ki trpijo zaradi depresije ali tesnobe, zdravstvenih težav, ki jih ne potrjuje medicina, ali pa zaradi težav v spolnosti in na splošno v odnosih. Lahko trpite za negativno samopodobo in pomanjkanjem zaupanja do sebe in ljudi. Psihoanaliza je namenjena ljudem z osebnostnimi motnjami in ljudem, ki nimajo jasne identitete. Nekateri pridejo na psihoanalizo zaradi povodov kot so krize in izgube v družinskem, ljubezenskem ali poslovnem okolju in odnosih. Nekateri pridejo zaradi travmatičnih izkušenj v otroštvu. Mnogi pridejo po priporočilu psihiatra ali zdravnika. Veliko je tudi takih, ki se odločijo za psihoanalitično obravnavo, ker jim dosedanji načini pomoči niso prinesli trajnega učinka izboljšave. Delo na sebi s pomočjo (kvalificiranega) psihoterapevta je po mojem mnenju in izkušnjah dobra in preverjena naložba za trajno izboljšavo kvalitete življenja.