DEPRESIJA

"Živeti za tisto, kar je dobro in zapustiti tisto, kar je slabo, je umetnost življenja."

(Jung)

.

RAZLIKA MED ŽALOSTJO IN DEPRESIJO

Žalost vsi doživljamo in je nujno potrebno čustvo. Čutimo jo, ko nam je hudo. Lahko je to izguba ali pa kakšen druga za nas boleč dogodek. Če si dovolimo čutiti žalost, bolečino, potem se bomo z izgubo lažje soočili in jo od-žalovali. Žalovanje od nas zahteva, da znamo stvari sprejeti take kot so, se z njimi soočiti, si poiskati nekoga, ki mu lahko o bolečini povemo in jo tudi pustiti za sabo oz nekomu ali sebi od-pustiti. Zato je žalovanje nujen proces, če želimo iti naprej, če se želimo od-ločiti spet za bolj radostno življenje. Vendar žalovati ne moremo ne da bi se zavedali kaj se nam je zgodilo. Solze sperejo bolečino, ta sčasoma popusti, žalost in potrtost mineta, energija in veselje prideta nazaj v naše telo in v naše življenje. Žalovati pa ne moremo, če imamo občutek, da nimamo nikogar, ki bi se mu lahko zaupali oz, če ne razumemo dobro kaj se nam je zgodilo.

Depresija pa se razvija dalj časa in ni vezana na nek dogodek. V osnovi gre pri dolgo trajajoči depresiji vedno za občutek, da smo sami in se o naših čustvih in doživljanju z nobenim ne pogovarjamo.  Vse nam postane 'ravno', nezanimivo, ne najdemo več zadovoljstva v stvareh in v odnosih, ki so nas nekoč veselili, življenje postane enolično, nepomembno, ne vredno, da bi ga živeli. Duša in telo postaneta izčrpana. Zmanjkuje nam energije, motivacije, veselja, navdušenja. Nismo več sposobni uživati, težje se povezujemo z drugimi ljudmi in ne najdemo več smisla v življenju. K depresiji so nagnjene osebe, ki jih pogosto spremlja premočan občutek krivde in sramu in imajo težave s prepoznavanjem svojih potreb in čustev. Veliko truda in energije vlagajo v ugajanje, prilagajanje in dokazovanje drugim. Nase in na svoje čutenje pa pozabljajo oz zanemarjajo.

KAKO PSIHOANALITIČNI PSIHOTERAPEVT RAZUME DEPRESIJO

Psihoterapija je v bistvu poizkus osvoboditve življenjske energije - elana, zagona, ustvarjalnost, igrivosti, želje po uživanju, sla in strast. Druge kulture in zdravilci kot so npr. indijanski šamani, kitajska medicina, različna verstva- budizem, hinduizem, krščanstvo, itd., pa imajo za to energijo več imen; prana, chi, mana, ki, svetovni duh, itd. Kronična oziroma ponavljajoča se depresija seveda pomeni izguba te življenjske energije. Depresija je močno povezana s tesnobo in osamljenostjo in s psihosomatskimi obolenji, tako da so vzroki lahko isti oziroma prepleteni.