PSIHOANALITIČNA PSIHOTERAPIJA

Psihoanalitična psihoterapija v sebi združuje klasično psihoanalizo in sodobne psihodinamsko usmerjene psihoterapije. Bistvo oziroma temelj vsakega psihoanalitičnega zdravljenja pomeni ozavečanje nezavednega. Na ta način postopoma in sistematično sproščamo ujeto energijo (ki je v čustvih, miselnih prepričanja in v telesni napetosti), ki nam jo primanjkuje za dejavno spremembo na bolje. Nezavedno se kaže skozi proste asociacije (nefokusirano pripovedovanje, kjer se spontano odpirajo različne teme), skozi telesno govorico, sanje, spomine, jezikovne spodrsljaje in moteče simptome. Ko ima človek posluh, čas, pozornost in varnost, bo sčasoma vse povedal in vse zaupal in pokazal. V tem procesu analizirani pokaže tudi svoje zidove in druge obrambe s katerimi se ščiti, da ne bi prišlo spet do nepravega odziva in nerazumevanja s strani druge osebe - tudi psihoterapevta. Tako analizirani nehote ustvarja prenos na terapevta, ki spominja na pretekle odnose -  nepristne odnose, toksične odnose, površinske, nezadovoljive, itd. Ta prenose psihoterapevt interpretira vseskozi proces psihoanalitične psihoterapije. Gre za čustveno zahteven proces v katerem je moč predelati psihično travmo in opustiti obrambno držo oz vzorce (npr. nezaupljivost, ogroženost, preganjavico, pretirano odvisnost in nesamostojnost, pretirano ugajanje, itd.). Pridobitve ob koncu procesa so trajne in globinske.

KAKO JAZ DELAM

Tako, da se pogovarjava. Jaz poslušam, vi pa vodite pogovor. Moja naloga je, da vam sledim in da vas razumem in usmerjam kjer je to potrebno. Morebitni simptomi in težave, ki vas pripeljejo k meni, bodisi tesnoba, depresija, druge motnje ali kaj bolj specifičnega, niso nekaj, kar je napačno ali narobe ali pa bi bilo potrebno takoj in zdaj odstraniti. Sčasoma večina njih izzveni, ne da bi se z njimi direktno ukvarjala. Ključno orodje psihoanalitične psihoterapije je v predelavi destruktivnih vzorcev v odnosih, ki smo jih prevzeli in jih prenašamo na druge. Pri tem pomembno vlogo igra čas, ki ga potrebujete, da jih ozavestite. Psihoterapija je proces in traja od nekaj mesecev do nekaj let, odvisno od narave vaše stiske in vaše želje po bolj kvalitetnem življenju.

UVODNO SREČANJE

Uvodna srečanja so namenjena spoznavanju narave vaše stiske in oceni koristi od psihoterapije. Po treh uvodnih urah dobite občutek kako jaz delam pa tudi malo več vpogleda in razumevanja kaj se vam dogaja. Če se strinjava, da nadaljujeva z delom, skleneva dogovor o sodelovanju.

KOMU JE NAMENJENA PSIHOANALITIČNA PSIHOTERAPIJA

Psihoanaliza oziroma psihoanalitična psihoterapija je namenjena osebam, ki trpijo zaradi depresije ali tesnobe, zdravstvenih težav, ki jih ne potrjuje medicina, ali pa zaradi težav v spolnosti in na splošno v odnosih. Lahko trpite za negativno samopodobo in pomanjkanjem zaupanja do sebe in ljudi. Psihoanaliza je namenjena ljudem z osebnostnimi motnjami in ljudem, ki nimajo jasne identitete. Nekateri pridejo na psihoanalizo zaradi povodov kot so krize in izgube v družinskem, ljubezenskem ali poslovnem okolju in odnosih. Nekateri pridejo zaradi travmatičnih izkušenj v otroštvu. Mnogi pridejo po priporočilu psihiatra ali zdravnika. Veliko je tudi takih, ki se odločijo za psihoanalitično obravnavo, ker jim dosedanji načini pomoči niso prinesli trajnega učinka izboljšave. Delo na sebi s pomočjo (kvalificiranega) psihoterapevta je po mojem mnenju in izkušnjah dobra in preverjena naložba za trajno izboljšavo kvalitete življenja.