PSIHOANALITIČNA PSIHOTERAPIJA

Nas ljudi močno motivira potreba biti v (zdravem) odnosu tako z drugimi kot s samim sabo. To pomeni, da si vsi želimo biti sprejeti in ljubljeni taki kot smo. Na to kako se v odnosih in v svoji koži počutimo, močno vplivajo odnosi, posebno zgodnji odnosi s starši, sorojenci, učitleji, itd. Vse te izkušnje potem bolj ali manj nezavedno prenašamo v druge odnose oz si nehote ustvarimo tako mnenje o sebi, drugih in svetu kot smo bili vajeni skozi odraščanje.

KAKO JAZ DELAM

Tako, da se pogovarjava. Jaz vas malo več poslušam kot pa vi mene. Moja naloga je, da vam sledim in da vas razumem. Ko oba veva po kaj in zakaj ste prišli, sva že na dobri poti. Morebitni simptomi in težave, ki vas pripeljejo k meni, bodisi tesnoba, depresija, druge motnje ali kaj bolj specifičnega, niso nekaj, kar je napačno ali narobe ali pa bi bilo potrebno takoj in zdaj odstraniti. Sčasoma večina njih izzveni, ne da bi se z njimi direktno ukvarjala. Ključno orodje psihoanalitične psihoterapije je v predelavi destruktivnih vzorcev v odnosih, ki smo jih prevzeli in jih prenašamo na druge. Pri tem pomembno vlogo igra čas, ki ga potrebujete, da jih ozavestite. Psihoterapija je proces in traja od nekaj mesecev do nekaj let, odvisno od narave vaše stiske in vaše želje po bolj kvalitetnem življenju.

UVODNO SREČANJE

Uvodna srečanja so namenjena spoznavanju narave vaše stiske in oceni koristi od psihoterapije. Po treh uvodnih urah dobite občutek kako jaz delam pa tudi malo več vpogleda in razumevanja kaj se vam dogaja. Če se strinjava, da nadaljujeva z delom, skleneva dogovor o sodelovanju.

KOMU JE NAMENJENA PSIHOANALITIČNA PSIHOTERAPIJA

Psihoanaliza ali pa psihoanalitična psihoterapija je namenjena osebam, ki trpijo zaradi depresije ali tesnobe, zdravstvenih težav, ki jih ne potrjuje medicina, ali pa zaradi težav v spolnosti in na splošno v odnosih. Lahko trpite za negativno samopodobo in pomanjkanjem zaupanja do sebe in ljudi. Psihoanaliza je namenjena ljudem z osebnostnimi motnjami in ljudem, ki nimajo jasne identitete. Nekateri pridejo na psihoanalizo zaradi povodov kot so krize in izgube v družinskem, ljubezenskem ali poslovnem okolju in odnosih. Nekateri pridejo zaradi travmatičnih izkušenj v otroštvu. Mnogi pridejo po priporočilu psihiatra ali zdravnika. Veliko je tudi takih, ki se odločijo za psihoanalitično obravnavo, ker jim dosedanji načini pomoči niso prinesli trajnega učinka izboljšave. Delo na sebi s pomočjo (kvalificiranega) psihoterapevta je po mojem mnenju in izkušnjah dobra in preverjena naložba za trajno izboljšavo kvalitete življenja.