Coach, guru, inštruktor joge, psihoterapevt?

 

Gledanje youtuba in prebiranje knjig (za osebno rast) je lahko dober način pomoči. A ponudb je veliko, dobrih in slabih. Poleg tega samo gledanje takih videov ne bo prineslo še željenega učinka. Potrebno je delati tudi neke korake in izkusiti, kar smo slišali, bodisi preko youtuba ali od guruja oziroma coacha.

Zakaj spodnji video? Hussey ima velik odmev na spletu in spremljajo ga milijoni. Je nekakšen guru za odnose moški – ženske. Težavo vidim v tem, da v videu predstavi program, ki pomaga tistim, ki čutijo, da niso dovolj vredni. Retreat program, ki obljublja čustveno spremembo. Iz občutja ‘nisem dovolj vredna’ v občutje ‘dovolj sem vredna.’ Hussey ponudi tri delavnice po pet dni skozi celo leto in v tem času naj bi se sprejela, se sprijaznila s sabo, še več, se imela rada in se počutila znotraj sebe varno in dovolj.  Sliši se obetavno in morda za mnoge tudi realno uresničljivo!

Počutiti se manjvredno je spekter doživljanja. Nekateri imajo lahko ta občutek tako močan, da so popolnoma potopljeni v njega, nekateri pa se ne počutijo dovolj le tu in tam in manj intenzivno. Mnogo je takih, ki niso sposobni narediti stalne čustvene spremembe v enem letu, še manj pa v nekaj tednih ali celo petih dneh. Na podobnih programih je moč spoznati nove načine razmišljanja, ozavestiš nekaj, morda celo v množici prav zares doživiš katarzični čustveni uvid, seveda. Tako kot pri vsakih močnih uvidih, bodisi preko podobnih srečanj ali  npr. psihoaktivnih substancm bo ta učinek (praviloma) kratkotrajen. Nova zavedanja in spoznanja o sebi je potrebno še ponotranjiti, jih (z)vaditi, se pravi prenesti v prakso, torej v odnose. Jaz osebno zelo podpiram taka srečanja in vero ljudi, da bodo nekaj globokega dobili in izkusili. Podpiram namreč vsakršno obliko (samo) pomoči, ki si jo posameznik izbere zase. Opozoril bi le na realnost in ne redko prakso. Namreč, da ljudje hodijo od coacha do coacha, gurua do guruja, filozofa do filozofa, željenega učinka pa ni. Vsak dober guru oziroma coach se najbrž zaveda in na nek način sporoča, da je spremembo potrebno narediti skozi poslušanje lastnega telesa, duše in lastnega življenja, ne pa poslušanja drugih in primerjanja z drugimi. Psihoterapevti, karizmatični ali nekarizmatčni, naj bi bili mojstri, ki preko odnosa učijo ljudi, da se znajo obrnit vase, pogledati vase in se tako bolj razumeti.

Hussey nagovarja svojo publiko. To so ljudje, ki so sposobni stopiti v intimen odnos ne da bi se počutili ogrožene in na preži, da ne izgubijo tega odnosa ali pa sebe v odnosu. To so ljudje, ki imajo dovolj jasno identiteto, znajo postaviti mejo in izraziti svoj jaz. Tisti, ki tega niso sposobni naj jim, po mojem mnenju, pomaga psihoterapevt.

RAZLIKA MED COACHINGOM, PSIHOLOŠKIM SVETOVANJEM IN PSIHOTERAPIJO

 

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja